Ekran Savaşları
Dijital Dünyada Çocuklara Sağlıklı Sınırlar Oluşturmak
Çocukluğunuzla ilgili neleri hatırlıyorsunuz? Belki bir sokak arasında arkadaşlarınızla saklambaç oynuyordunuz, belki de bir ağaç tepesinde meyve topluyordunuz...
Çoğumuz erken çocukluk döneminde sokak ortamında, mahallelerde yetiştik. Şimdi ise çocuklarımızı büyük şehirlerde, dairelerde, daha küçük ailelerde ve çoğu zaman desteksiz büyütme çabası içerisindeyiz. Kısaca yaşadığımız çocuklukla şu an çocuklarımızın yaşadıkları çocukluk birbirinden oldukça farklı. Dijital dünya ise pek çoğumuzun için oldukça korkutucu.
Teknolojiye karşı yaklaşımımızda kendi çocukluğumuzu referans almamız neredeyse imkansız. Sonradan evimize sınırlı saatlerde, sınırlı içerikle dahil olan televizyonları, pijama cebinde odaya kaçıveren telefonlarla karşılaştırmamız imkansız.
Bugünün çocukları dijital kanallar, oyunlar, uygulamalar, video içerikler, sosyal medya ve televizyon gibi oldukça geniş bir dijital menüye sahipler. Bu menü oldukça cazip. Buna ilaveten arkadaşların, okulun, kültürel ve sosyal bağlamın da dijitale olmamız gereken kimliğe dair beklentileri de mevcut.
Kimi çocuklar içeriklerden mahrum kaldıkları için kendilerini geride hissediyor, kimi çocuklar arkadaşları tarafından daha çok paylaşmaya teşvik ediliyor. Ayrıca pandemiden bu yana çocukların yaşamında dijital eğitim ve bir sosyalleşme aracı olarak görüntülü görüşme de yer alıyor. Eğitim ve sosyalleşme gibi kavramların dijitalle iç içe geçmesiyle çocukları bu dünyadan mahrum etmek neredeyse imkansız hale geldi.
Peki azı karar çoğu zarar dediğimiz dijital dünyada sınırları koymak ve korumak neden bu kadar zorlayıcı?
-
Aslında dijital dünyada sınırlar oluşturmak ile günlük yaşam ve rutinler için sınırlar oluşturmak birbirinden çok farklı değil. Burada aile olarak kendinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
-
Diğer yandan çocuklar dijital kullanıma dair referanslarını bizden alıyorlar, kendi dijital alışkanlıklarınız size nasıl hissettiriyor?
-
Dijital içerikler izlerken yemek yedirmek ya da oturmasını sağlamak ailelere daha kolay gelebiliyor.
-
Aileler günlük yaşam içerisinde dijital cihazları kimi zaman zorunluluktan çocuk bakıcısı olarak kullanabiliyor ve bunun sonucu olarak yeni bir alışkanlık kazanımı sağlanıyor.
-
Hayat çok hızlı ve çocuklar bazen çok ısrarcı. Aileler çocuklarının göz yaşlarına ya da üzgün olmasına dayanamıyorlar.
Eğer siz de;
-
Ekran konusunda kendinizi çocuğunuzla bir mücadele içersinde hissediyorsanız,
-
Ekran başından çocuğunuzu kaldırmak için ödül veya ceza gibi uygulamalar kullanıyor ve işe yaramadığını fark ediyorsanız,
-
Çocuğunuzun gelecekteki ekran kullanımına dair soru işaretleriniz varsa Ekran Savaşları Webinarı'nda buluşalım.
Ekran Savaşları-Dijital Dünyada Çocuklara Sağlıklı Sınırlar Webinarında, ekran süresinin önemini, ekran hijyenini, ekran denetim sürecini nasıl yöneteceğimizi, sağlıklı sınırlar koyabilmeyi ve sürdürebilmeyi konuşacağız.
Webinarda aşağıdaki konuları ele alacağız:
-
Ödül ve cezasız bir ekran süresi oluşturmak,
-
Ekran süresine dair sınırlar ve bu sınırları sürdürebilmek.
-
Sağlıklı dijital alışkanlıklar geliştirebilmek.
Kimler katılabilir? Ekran konusunda çocuğu ile zorlanan tüm ebeveynlere ve uzmanlara yöneliktir.
Program 1,5 saatlik tek oturumdan oluşur. Aşağıdaki linkten satın alarak kayıttan izleyebilirsiniz.
700 TL+ KDV
Tarih:
Aşağıdaki linkten satın alarak kayıttan izleyebilirsiniz.
Webinar kayıtlarına program bitiminden sonraki 3 ay süresince erişim sağlayabilirsiniz.
Sorularınız için:
farkindalikcemberi@gmail.com adresine yazabilirsiniz.